I går hadde vi en fantastisk forelesning på skolen. En slik forelesning der elevene blir trukket inn i en verden der vi ønsker å absorbere all informasjon og kunnskap vi får, og en faktisk føler seg rikere når en går ut av klasserommet. Vi var så heldige å få besøk av Frank Wedde, en hjernetrener, som blant annet skulle lære oss hvordan vi kunne trene hjernen til å huske pensum bedre. Men i tillegg til dette, fikk jeg virkelig SÅ mye nyttig ut av den timen… Hjernen kan nemlig trenes på lik linje som kroppen, men vi er altfor dårlige på å gi hjernen den stimulansen den trenger. Det handler egentlig bare om å gå en litt annen vei til skolen, sette seg et annet sted i klasserommet, pusse tennene med den andre hånden – og rett og slett være mer bevisst på tankene våre og hvorfor vi føler det vi føler. Det jeg syntes var aller mest spennende, er hvordan man faktisk kan trene seg lykkeligere. Dette burde jo vært pensum allerede på barneskolen. Det er vanskelig for meg å gjengi alt det vi lærte om hjernen i løpet av 3 timer, men hvordan man kan lære seg å tenke positivt, er noe jeg tror flere enn bare meg kan ha nytte av!
Jeg har i flere år forsøkt å styre tankene mine i en mer positiv retning – men helt automatisk møtes de positive tankene ofte med et ‘men‘ eller et ‘likevel‘, og jeg ender opp med et veldig destruktivt tankesett. Dere kjenner dere kanskje igjen? Jeg kan være i et godt humør når jeg står foran speilet på slutten av kvelden, likevel blir ikke tankene så fine. «I dag så du veldig fin ut, Emilie… MEN du kunne jo gjerne vært tynnere og penere«. Den prosessen skjer HVER gang, og vil gjøre at jeg hele livet higer etter noe uoppnåelig og perfekt. Dette er jeg jo klar over – men klarer ikke å kontrollere.
Frank Wedde forklarer dette som «vår indre kritiker» – noe som faktisk skjer naturlig, men med bevissthet og fokus, kan lære oss å kontrollere. Han mener at selv den mest negative person kan trene seg til å bli positiv. Alt handler om å være bevisst på tankene sine, hva man føler, og vite hvilke verdier man vil tilfredsstille – og deretter følge en plan som faktisk trener hjernen. Det handler om å starte og slutte dagen med positive tanker.
På starten av dagen skal man skrive ned eller si til seg selv én ting man gleder seg til – og på slutten av kvelden skal man føre ned hva man har gjort bra den dagen. Da vil det automatisk komme tanker om hva som kunne blitt gjort bedre – og da handler det faktisk om å ikke bare skyve de tankene unna, men faktisk skrive dem ned og tenke over hva man kommuniserer til seg selv. Den indre kritikeren finnes – men man må lære seg å kontrollere den.
For min del handler ‘lykke’ også om å føle at jeg har litt kontroll over livet jeg lever, og slippe å ha ting hengende over meg. Da anbefaler han alle å skrive en dagsplan eller ukesplan – og sette en ‘frosk’ på de tingene man kvier seg for å gjøre. Dette forklarte hjernetreneren på en nydelig måte: for når prinsessen kysser frosken, blir han en prins. Man har jo svært lite lyst til å kysse denne frosken, på samme måte som noen gjøremål er sånne man virkelig kvier seg for å gjøre – men hvis man får unnagjort de kjipe tingene på starten av dagen og dermed kysser frosken, vil resten av dagen bli et eventyr ♥
Så for min del starter den hjernetrimmen NÅ! Hver dag skal jeg tenke på noe jeg gleder meg til, gjerne si det høyt til meg selv i speilet – og på slutten av kvelden skal jeg kontrollere kritikeren som dukker opp på skulderen min.
I dag gleder jeg meg til å få broren min på besøk ♥ Jeg skal stelle i stand en liten lunsj til oss, så skal vi snakke sammen om et foredrag vi skal holde. Min favorittperson i hele verden!
En annen ting vi må gjøre for å trene oss lykkeligere, er å reversere hvordan vi tenker – i stedet for å fokusere på hva som hindrer oss i å gjøre noe bra, må vi tenke på HVA som skal til for å gjøre noe bra. Jo oftere vi øver på å si positive ting, jo enklere vil hjernen vår tenke positive tanker!
Så for å oppsummere de trinnene vi bør følge for å trene frem en positiv tankegang:
- Si en ting man gleder seg til ved dagen som kommer
- Skrive dagsplan
- Skrive ned hva en har gjort bra den dagen
- Fokusere på å reversere tankegangen – heller tenke på hva vi bør gjøre, fremfor hva vi ikke bør gjøre
- Rette seg opp i ryggen – øve seg på en selvsikker kroppsholdning
- Meditere
Jeg har enda ikke fått til å meditere, men dette er et nyttig verktøy for å la hjernen jobbe på litt lavere frekvenser, og som skal ha mange nyttige helsegevinster. Det er enda en ting man rett og slett bare må trene seg til!
Tusen takk for en nyttig forelesning, Frank Wedde!! Dere kan lese et intervju med han HER. Jeg håper jeg klarte å formidle noen av øvelsene man kan gjøre for å fremme et positivt tankesett. Det hjelper ikke bare å være bevisst på de negative tankene – man må aktivt forsøke å snu dem, og jeg er sikker på at å tvinge seg til å si fine ting til og om seg selv, er nyttig for absolutt alle!
The post Nytt på treningsplanen: positive tanker appeared first on Voe - en av Norges største blogger.